06 19623489 info@badh.nl

Over mij

Ik ben een maatschappelijk betrokken ondernemende doener en autonome denker. Ik werk als tekstleverancier, journalist en boekschrijver. Ik probeer het grote te zien en tegelijk oog voor details te hebben. Ik kan me lekker storen aan ontwikkelingen om me heen, me verwonderen over besluiten en gebrek aan visie en daadkracht. Wat niet helpt, is die emoties voortdurend op social media te posten. Soms moet je gewoon even wachten tot je mag stemmen: ook dat is onze democratie. Maar wat daarbinnen nog geen gebaand pad is, verdient nieuwsgierigheid en verkenning.    

Van zeilschool naar liefde

De liefde voor zeilen begon op het Paterswoldsemeer. Vanaf mijn zestiende ben ik ruim vijftien jaar vrijwillig zeilinstructeur/opleider en zowel algemeen als dagelijks bestuurder geweest van zeilschool Het Molenhuis (toen onderdeel Stichting Zon en Vrijheid) in Woudsend. Varen maakte jarenlang iedere dag deel uit van mijn bestaan: in mijn werk voor Zeilen (1986 t/m 1995), op de zeilschool, in de weekenden met vrienden zeilen in Friesland, op het IJsselmeer en het Wad, in vakanties ook in het buitenland.

Met mijn lief Marijn ben ik in 2012 van Lemmer naar Leeuwarden verhuisd voor een nieuw leven samen. In 2015 begonnen we ons bedrijf ‘Parlement van Engeland’ (bed & breakfast, ambachtsatelier goudsmeden en schrijven). Na vijf jaar hebben we de keuze gemaakt daarmee te stoppen. Sinds eind september 2020 wonen we in de voormalige pachtboerderij ‘Bokmazathe’ achter het Poptaslot in Marsum.

Het water en de wal

Vanaf september 2014 tot en met december 2021 ben ik in Leeuwarden vrijwillig actief geweest als bestuurslid (vicevoorzitter, portefeuillehouder communicatie en relatiebeheerder) van Stichting Museumhaven Leeuwarden en de voormalige beurtvaarder Stânfries X. Eind 2014 heb ik mede het burgerinitiatief Prins Hendrikbrug Beweegbaar ingediend en dit prachtige plan voor de leefbare binnenstad politiek, ambtelijk en publiek aan de man gebracht. In 2019 heb ik het idee gelanceerd voor binnenstedelijke ontwikkelsessies onder de noemer Water & Wal. Ik heb mee aan de wieg gestaan van het varend erfgoedproject Hout-Vaert 2018 en was ik direct betrokken bij de afsluitende, nautische dag van Royal de Luxe, hoofdact LF2018 Culturele Hoofdstad. Een spectaculair einde van een waanzinnig mooi cultureel jaar in Friesland. Momenten om nooit te vergeten!

 

 

Van water naar energietransitie
in de wijk

Sinds oktober 2021 ben ik onbezoldigd voorzitter van Stichting Westeinde Energieneutraal en haar Zonnepark Westeinde BV in Leeuwarden. Het 3 hectare grote zonnepark is een bewonersinitiatief uit de wijk Westeinde. Na jaren van voorbereiding is het park in maart 2020 gaan draaien. De eerste jaren staan in het teken van grip krijgen op de bedrijfsvoering. In de tweede fase, na 2023, zullen de revenuen van het park (deels) terugvloeien naar breed gedragen duurzame projecten in de wijk, die bijdragen aan energietransitie en leefbaarheid in bredere zin.

Rust en de poten in de klei

Het leven op enige afstand van ‘de stad’ is een nog jonge ervaring, die evenwel uitstekend bevalt. Het kleinschalige, dorpse leven, de aanspraak, het elkaar (leren) kennen, de voorbereidingen en de deelname aan het jaarlijkse dorpsfestijn de Marsumer Merke in september. En natuurlijk de ruimte om ons heen, het grote erf en de heerlijke tuin, werken met je poten in de klei, de weilanden om de boerderij, het zicht op het oude dorp en het slot: het kan minder…

Bokmazathe is een plek om te genieten van het leven met mijn lief Marijn Duvergé en onze enthousiaste viervoeter Guus, een vrouwtje, kruising tussen labrador en Weimaraner. Genieten ook met vrienden en familie, een goed gesprek en lekker eten. Bokmazathe is een plek om bij te komen, de rust te bewaren en inspiratie op te doen.